Allmänt
Välkommen till madagaskar, ett paradis av orörd natur och klartblått vatten. Vi har vår bas i Nosy Be. Härifrån kan du utforska de närliggande öarna på egen hand eller tillsammans med en skeppare. Madagaskar är ett exotiskt resmål och du kan vara säker på upplevelser för livet.

Den bästa tiden att segla i Madagaskar är under den torra perioden som varar från maj till november.

Resfakta
Flyg:

För att komma till Nosy Be flyger du till en lokala flygplatsen Nosy Be Airport. Det går att flyga smidigt med endast ett byte i Paris eller Milano. Det går också att flyga direkt till huvudön madagaskar och sedan byta till ett lokalt inrikesflyg till Nosy Be. Lättast är att hitta ett flyg i vår sökmotor och välja ett flyg som passar dig!

Flygbiljetter bokar du enklast på hemsidan genom vår sökmotor.

Transfer:

Transfer från flyplatsen till marinan tar ca 45 minuter.

Mat och Kultur:

En lite mataffär finns ca. 25 minuter från hamnen (Hell Ville). Det går också att förbeställa matprovisionering så att båtan är färdigpackad med mat när ni anländer!

Språk och valuta:

I madagaskar pratar man Sakalave och franska. En del kan även engelska men det kan vara värt att lära sig några grundläggande ord på det lokala språket. Till exempel står det ibland ”Fady” på skyltar vid bryggor, detta betyder förbjudet och det är således inte tillåtet att lägga till där!

Den lokala valutan är Ariary. Euro accepteras också men till en betydligt sämre kurs. Kreditkort fungerar i regel inte som betalning i butiker varför det kan vara bra att växla pengar hemma. Det går även att ta ut pengar i bankomater med Visa eller Mastercard.

Turistinformation:

Madagaskars Turistbyrå

http://www.madagascar-tourisme.com/

Sjökort och literatur:

Relevanta sjökort följer alltid med båten. Dessutom finns en förteckning över naturhamnar och marinor med i båten.

Segling

Ruttförslag 11 dagar
Dag 1: 2 ½ timmes segling
Segling mot Tany Kely, en nationalpark med omkringliggande koralrev. Detta är ett perfekt ställe för att snorkla då marinlivet kring revet är fantastiskt. Vi kan också rekommendera ett besök på ön och dess fyr. Därefter kan ni välja ligga kvar här över natten eller segla en kort bit till Nosy Komba under eftermiddagen.

Dag 2:
Segling till Nosy Komba. Denna hamn omges utav otroliga stenformationer och hundratals lemurer som brukar vara mycket nyfikna. Stan Ampagorina är värt ett besök och där kan ni besöka de lokala hantverksbutikerna som säljer broderade linnen och smycken.

Dag 3: 5 timmar segling
Tidigt på morgonen beger ni er mot Mitsio Öarna, en skärgård bestående utav sex öar och många stenformationer. Här kan man äta lunch framför Nosy Tsarabanjina – ”vita sand ön.” Detta är ett perfekt ställe för bad och snorkling på grund utav det kristallklara vattnet tillsammans med den kritvita sanden på botten. På eftermiddagen seglar ni vidare till Grande Mitsio och sover där.

Dag 4: 2 ½ timmes segling
Idag kan ni besöka Grande Mitsio – den ända ön i Mitsio öarna som är bebodd. Efter lunch seglar ni vidare till Ankarea som är skärgårdens högsta punkt på 283m. På den värsta kusten utav denna stora ö hittar ni intressanta växter och träd som växer ganska glest. Detta är en stor kontrast mot den östra delen utav ön som är väldigt tätt beväxt. Ni seglar tillbaka till Grande Mitsio igen och besöker ”Cannes d’Orgues”, en facinerande stenformation som sticker upp ur havet.

Dag 5: 6 timmar segling
Segla vidare till Nosy Sakatia, en liten ö på ca 6 kvadratkilometer. På denna lilla ö kommer ni att upptäcka naturliga vanlijväxter, annanasträd och världens minsta chameleon om ni har tur. Här stannar ni övernatt.

Dag 6: 3 timmar segling
Segla vidare mot Russian Bay. Russian Bay bjuder på en fantastisk variation av djur och växter. Hamnens namn kommer ifrån kriget mellan Ryssland och Japan 1907. Den nästa största hamnen i världen efter Rio de Janeiro. Inatt stannar ni kvar här och man somnar till ljudet från det rika djurlivet.

Dag 7: 7 timmar segling
Tidigt på morgonen beger ni er mot Nosy Iranja. Detta är egentligen två öar sammanlänkade med en vit sandstrand som är tillgänglig vid lågt tidvatten. Detta är en utav de 10 finaste öarna i världen enligt “îles magazine.” På ön hittar ni ett fyrtorn och en liten bar. När ni är redo seglar ni vidare till Nosy Antanimora för natten.

Dag 8: 5 timmar segling
Nosy Antanimora betyder ”enkel jord” på Malagasy. Detta är ett paradis för en avslappnad och enkel tillvaro. Här kan ni ägna dagen åt att utforska omgivningarna eller bara njuta av att ta det lugnt.

Dag 9: 4 timmar segling
Efter två timmars segling från Nosy Antanimora når man Nosy Kalakajoro. Välkänt för sin snorkling och den lilla byn där de fortfarande tillverkar den traditionella båten ”Boutre” eller ett kanotliknande fartyg gjort av trä. På eftermiddagen fortsätter ni mot Baramahamay River för att sova där övernatt.

Dag 10: 6 timmar segling
I byn kan ni besöka den lokala skolan med 63 elever. Därefter kan man segla vidare till Tanly Kely, en marine nationalpark. Detta är det perfekta stället att njuta av bad och snorkling på sista eftermiddagen. Segla sedan tillbaka till marinan för natten.

Dag 11: Utcheckning

Väder och vind
Stabila vindar blåser i området mellan juni och november. Under denna period så börjar oftast ”L’avarbe” blåsa från nordost under förmiddag för att sedan övergå till ”Talio” från sydväst under eftermiddagen. Temperaturen är mycket behaglig omkring 25 grader och vattnet håller ungefär samma temperatur. Ibland når vattentemperaturen ända upp till 30 grader under sensommaren!

Hyr förstklassiga segel och motorbåtar. Välkommen ombord!